Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χυδαία προπαγάνδα «εξ απαλών ονύχων»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η ρωσική ηγεσία να επιχειρεί κάποιες γενικές αόριστες και αντιφατικές «κορόνες» κατά της «ταύτισης» της ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία («προσπερνώντας» συνειδητά τη ...«λεπτομέρεια» ότι η ΕΣΣΔ ήταν σοσιαλιστική), στο εσωτερικό όμως, η αντικομμουνιστική επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις κλιμακώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εντάσσει το αντισοβιετικό μυθιστόρημα του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν «Αρχιπέλαγος ΓΚΟΥΛΑΓΚ» στην υποχρεωτική διδακτέα ύλη σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το εν λόγω βιβλίο θα διδάσκεται στο μάθημα της ρωσικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και της ρωσικής γλώσσας. Ηδη διδάσκονται και άλλα δύο βιβλία του Σολζενίτσιν.

Θυμίζουμε ότι ο Σολζενίτσιν (πέθανε πέρσι) βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή, ουσιαστικά, αποτέλεσε για 10ετίες το «σημαιοφόρο» της αντικομμουνιστικής, αντισοβιετικής προπαγάνδας της Δύσης. Προς το τέλος της ζωής του, επιχείρησε να ασκήσει ...«κριτική» για τα δεινά του λαού του μετά την αντεπανάσταση, υπέρ της οποίας, ωστόσο, δούλεψε σε όλη του την πορεία.

Τώρα, το καθεστώς προσπαθεί να τον «καθαγιάσει» στις λαϊκές συνειδήσεις, δεδομένου και του γεγονότος ότι, παρά τη διαφήμιση, ο Σολζενίτσιν είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής στους Ρώσους από όσο θα ήθελε η ηγεσία του. Το 2000 μάλιστα, σε δημοσκόπηση του ρωσικού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης με το ερώτημα «ποιον θεωρείτε τη σημαντικότερη προσωπικότητα του 20ού αιώνα», ο Σολζενίτσιν έλαβε ένα... 2%...


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ